Stoere Meidenclub

Door Noor Aukes

Ik heb de Stoere Meidenclub opgericht met als doel dat jonge meiden in Nederland nooit meer zullen denken dat ze iets niet kunnen omdat ze een meisje zijn. Om dit te bereiken organiseer ik stoere activiteiten voor meiden tussen de acht en twaalf jaar oud. Buiten, binnen, in de zee: als het maar stoer en uitdagend is.

Gedane activiteiten zijn skateboarden, surfen, spoorzoeken met echte zoekhonden, ijshockeyen en een cursus zelfverdediging. Ik vind het belangrijk dat de activiteiten verschillend zijn en dat de meiden regelmatig een unieke ervaring krijgen. Dit geeft ze de kans om activiteiten en talenten te ontdekken waar ze anders niet zo snel mee in aanraking zouden komen.

Stoere Meiden Club
Stoere Meidenclub

De reden dat ik de Stoere Meidenclub heb opgericht is eigenlijk heel simpel: het viel me op dat er niet wordt voldaan aan de behoefte van meiden om aan stoere activiteiten mee te doen. Daarnaast heb ik het gevoel dat genderrollen bij jonge meiden aan het veranderen zijn. Bij mijn Stoere Meidenclub zie ik bijvoorbeeld een hoop meiden die niet helemaal bij de “standaard” meidengroepjes passen op school, omdat ze wat “jongensachtiger” zijn of minder geïnteresseerd zijn in “typische meisjesdingen”. Ik denk dat het juist daarom heel erg waardevol is om samen met andere meiden iets stoers te doen, zo weten ze dat ze niet de enige zijn met deze behoefte. Onderling zijn ze heel lief voor elkaar, maar ook worden ze erg fanatiek en steken ze elkaar daarin aan. Natuurlijk gaat er weleens wat mis: een geschaafde knie, een blauwe plek, een beetje gekibbel. Dat hoort erbij vind ik, omdat ze zo hun eigen (en elkaars) grenzen leren kennen. Het is heel mooi om te zien hoe de meiden allemaal op hun eigen manier groeien tijdens zo’n activiteit. Bij aankomst zijn ze vaak nog een beetje verlegen en ongemakkelijk, aan het einde stralen ze van zelfverzekerdheid en trots. Dan denk ik; daar doe ik het voor.

In principe wil ik niemand weigeren die graag mee wil doen, dus laat ik vaak meisjes toe die jonger zijn dan acht jaar. Helaas eindigt dit vaak in een hoop tranen omdat de activiteit dan iets te heftig of fysiek te zwaar is. Desondanks zijn ze daarna altijd erg trots op zichzelf en zijn de tranen dus niet voor niets.

De laatste activiteit die we hebben gedaan, golfsurfen, was een groot succes. Sommige meiden konden het al een beetje, maar de meesten hadden nog nooit een surfplank aangeraakt. Het maakt mij erg trots als ik deze meiden na een uur spartelen in de woeste zee op die plank zie staan. Het mooie is: ze willen het allemaal kunnen. Wat het ook is: van boksen tot surfen tot ijshockeyen, die meiden willen de beste zijn. Ze willen winnen!

Noor Aukes (20), oprichter Stoere Meidenclub, woont in Noordwijk en studeert Politicologie aan de Universiteit Leiden.

www.stoeremeidenclub.com

1 Comment

  1. Geweldig, maar zou zoiets ook denkbaar zijn voor jongens: jongens tussen de 8 en 12 jaar die (traditionele) ‘meisjesdingen’ willen doen, en daarin begeleid worden, zoals straatspelletjes, turnen, paardrijden, tutten in de natuur, ik noem maar wat. Want een moeder die haar dochter aanmoedigt om ‘stoer’ te zijn krijgt daar natuurlijk veel imaginaire ‘likes’ voor terug, maar een moeder die haar zoon aanmoedigt om ‘zacht’ te zijn zal misschien kunnen rekenen op ‘likes’ maar zeker ook op afkeuring of argusogen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s